maandag 2 april 2012

Sunny side up

Mijn vasten staat in het teken van loslaten. Want zoals Kierkegaard zegt, betekent niet loslaten voor altijd het houvast verliezen. Het valt niet tegen. Brengt me zelfs iets. Wie weet ga ik er zonder de stok van 40 dagen gewoon mee door. 



De vasten eindigt op Paaszondag. Katholiek opgevoed weet ik van het bestaan van Witte Donderdag en Goede Vrijdag. Ik had vooral moeite met de naamloze zaterdag die Paaszondag vooraf gaat. Die laatste dag waarop de 40 dagen verzamelde snoeppot nog steeds niet open mocht. Naarmate iets dichterbij komt wordt het verlanger er naar groter. Zo werkt het ook met zomervakanties. Twee dagen ervoor ben je er ontzettend aan toe. Had je de vakantie een week later gepland, dan zou die behoeft aan vakantie zich twee dagen voor die datum manifesteren. Ook dat is een kwestie van loslaten.

De wikipedia leert me dat de naamloze zaterdag wel degelijk een naam heeft. Stille Zaterdag.

Op Witte Donderdag herdenken we het laatste avondmaal van Jezus Christus. Eigenlijk is het bijzonder dat we in onze huidige eettraditie daar niets van terug zien. Op Goede Vrijdag de kruisiging, eten we louter vis, op Stille Zaterdag, vandaar de naam, luiden er geen klokken en vasten we extra om ons voor te bereiden op… de paashaas!

Het is onduidelijk hoe de Paashaas zijn weg in het Christelijk feest gegraven heeft. Waren het de Katholieken die Pasen over een heidens voorjaarsfeest hebben geplaatst of waren het de Duitsers die met de kerstboom ook de Paashaas naar Nederland brachten? 

Hoe het ook zij, de Duitsers hebben gewonnen. Niet in de oorlog, wel met voetbal en zeker ten opzichte van de Katholieken. Want vraag een willekeurig kind (al dan niet gedoopt of ter communie gaand) wat Pasen betekent en het antwoord is steevast: eieren eten.

Eieren zijn het symbool van het voorjaar. Geven  nieuw leven aan al die diersoort die niet zogen, zorgen voor een jaarlijkse kievietsrun en vertolken in hun vorm licht in de duisternis. De gele zon verscholen achter witte eiwitwolken breekt open in een gebakken vorm, laat zich langzaam verwarmen wanneer het gepocheerd wordt en toont zich sterk want hard gekookt.

De Britten hebben dat gevoel van voorjaarszon als geen ander in hun taal weten te brengen. Spring ’s in the air, doet je een vreugdevol huppeltje in de lucht maken. Hun Paashaas heet geen Easter Hare, maar het veel zachtere, zonnigere Easter Bunny. De mooiste is wel het Engelse spiegelei. Eggs Sunny Side Up. Wie krijgt daar nou geen voorjaarskriebels van in de buik!

Fijne Paasdagen en eet lekker.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage